Uczestnicy wizyty studyjnej Współczesne narzędzia walki z zagrożeniami i skutkami powodzi, w ramach projektu Społeczna ochrona przeciwpowodziowa – związki wałowe wracają, do Wrocławskiego Węzła Wodnego i dorzecza Środkowej Odry mogli zaznajomić się m.in. z funkcjonowaniem Centrum Operacyjnym Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, Centrum Zarządzania Kryzysowego, Dolnośląskiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych, jak i dobrymi praktykami organizacji pozarządowych w zakresie edukacji i promocji ochrony przeciwpowodziowej w Polsce i Niemczech.

W trakcie wizyt terenowych można było z bliska przyjrzeć się inwestycjom w zakresie ochrony przeciwpowodziowej Lewina Brzeskiego, polderom Oławka i Blizanowice-Trestno oraz modernizacji zbiornika wodnego Otmuchów. Odwiedzono także siedzibę Fundacji EkoRozwój we Wrocławiu.
Celem wyjazdu w dniach 3…7 grudnia 2013 r. było zapoznanie się z doświadczeniami i wiedzą zdobytą po powodzi z 1997 roku dla poprawy działań w zakresie bezpieczeństwa przeciwpowodziowego na Żuławach.