W związku z ogólnopolską akcją promocyjną związaną z 10. rocznicą obecności Polski w Unii Europejskiej, ZMiUW WP w Gdańsku zaprasza na Dni Otwarte Funduszy Europejskich:
• Stacja pomp Nr 9 Dziewięć Włók,
lokalizacja: gm. Pruszcz Gdański, pow. gdański ziemski,
termin: 9 maja 2014 r., godz. 10:00–14:00
• Stacja pomp Wybicko,
lokalizacja: gm. Stegna, pow. nowodworski
termin: 9 maja 2014 r., godz. 10:00–14:00

Podczas dni otwartych można będzie zwiedzić niedostępne na co dzień obiekty infrastruktury melioracyjnej: zwiedzić budynki pompowni, obejrzeć komorę pompową oraz zabytkowe urządzenia pompowe. Oddelegowani pracownicy beneficjenta zaprezentują historię i rolę systemu melioracyjnego dla gospodarki Żuław oraz jego znaczenie w ochronie przed powodzią. Przedstawione będą informacje o realizowanym projekcie (zdjęcia, mapy), prowadzonych pracach budowlanych na stacjach pomp oraz planowanych działaniach na lata następne.
Stacje pomp zostały zmodernizowane w ramach projektu: „Kompleksowe zabezpieczenie przeciwpowodziowe Żuław – Etap I – Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych Województwa Pomorskiego w Gdańsku” realizowanego przy wsparciu Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2007-2013 - oś priorytetowa III -Zarządzanie zasobami i przeciwdziałanie zagrożeniom środowiska, Działanie 3.1. Retencjonowanie wody i zapewnienie bezpieczeństwa przeciwpowodziowego, współfinansowanego z Funduszu Spójności.
Zainteresowanych zwiedzaniem prosimy o kontakt pod nr tel. 58 343 22 54 (wew. 238) lub drogą mailową: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .
Wstęp bezpłatny.