Kiedy woda spokojna

• Dowiedz się w urzędzie gminy jakie zagrożenie może wystąpić w twoim miejscu zamieszkania i jakie są plany ewakuacji.
  • Ubezpiecz siebie i swój dobytek.
  • Nie buduj domu w miejscu zagrożonym zalaniem czy zatopieniem. Na Żuławach warto budować domy na sztucznie usypanych pagórkach – terpach.
  • Przygotuj dom na wielką wodę. Zapoznaj rodzinę, w jaki sposób odcina się dopływ gazu, elektryczności oraz wody do domu lub mieszkania. Przygotuj materiały na korki lub czopy do zatkania przecieków, cofającej się wody z kanalizacji, rur, zbiorników.
  • Chroń wały i urządzenia hydrotechniczne – nie rozkopuj, nie pal ognisk i nie wypalaj trawy na wałach, nie poruszaj się po nich motorowymi jednośladami i quadami.
  • Obejrzyj z rodziną, swoja klasą szkolną, przyjaciółmi wystawę o ochronie przeciwpowodziowej w Żuławskim Parku Historycznym – poznasz historię walki ludzi z powodziami i dowiesz się praktycznych informacji, np. jak układać worki z piaskiem.
  • Opracuj rodzinny plan ewakuacji, który będzie zawierał listę telefonów i adresów rodziny, znajomych, miejsc gdzie można szukać pomocy. Pokaż domownikom, gdzie znajdują się główne wyłączniki instalacji elektrycznej, zawory instalacji gazowej i wodnej. Zaplanuj jak zabezpieczyć mieszkanie, dom, obejście przed powodzią i grabieżą. Poinformuj, gdzie i jak należy się ewakuować.

Kiedy zostaje ogłoszony alarm

• Przypomnij domownikom ustalenia rodzinnego planu ewakuacji i zasady przygotowania się do powodzi.
  • Miej włączone radio na częstotliwości radia regionalnego: Radio Gdańsk – 103,7 MHz, Radio Olsztyn – 103,4 MHz.
  • Przygotuj miejsce na górnych kondygnacjach budynku dla cennego wyposażenia domu.
  • Jeżeli mieszkasz na wsi ustal z sąsiadami sposób ewakuacji zwierząt.
  • Przymocuj wszelkie przedmioty, które może porwać woda np.: taczki, meble ogrodowe, drabiny itp.
  • Przygotuj radioodbiornik bateryjny, latarki elektryczne, zapasowe baterie, inny sprzęt oświetleniowy (lampy, świece), flagi w kolorach: białym, czerwonym i niebieskim.
  • Zrób trzydniowe zapasy wody, chleba i konserw. Naładuj telefon komórkowy i zalej paliwem do pełna bak samochodu.
  • Przygotuj ubrania, lekarstwa, dokumenty na wypadek ogłoszenia ewakuacji.
  • Zapobiegaj panice – nie przekazuj nie sprawdzonych informacji.

Kiedy nadchodzi powódź

• Miej włączone radio bateryjne na częstotliwości radia regionalnego: Radio Gdańsk – 103,7 MHz, Radio Olsztyn – 103,4 MHz.
  • Zabezpiecz parter, wykorzystując do tego celu worki z piaskiem i folię. Cenne przedmioty i meble przenieś na górne kondygnacje budynku.
  • W czasie powodzi odłącz urządzenia elektryczne, zamknij sieć gazową i wodociągową.
  • Przygotuj się do ewakuacji zgodnie z wytycznymi służb przeciwpowodziowych. W przypadku niebezpieczeństwa w miarę możliwości ewakuuj się sam.
  • Po ostrzeżeniu, że spodziewany jest duży stan wody, zapewnij wlew wód powodziowych do piwnicy twego domu. Unikniesz uszkodzenia fundamentów przez ciśnienie napierającej wody. Dodaj do wody niewielką ilość chlorku (wapno chlorkowe itp.) w celu zdezynfekowania.
  • Nie używaj w gospodarstwie domowym wód gruntowych, mogą być skażone.
  • Nie chodź po obszarach zalanych wodą. Fala o głębokości kilkunastu centymetrów może przewrócić dorosłego człowieka.
  • Pomagaj słabszym, weź udział przy napełnianiu lub układaniu worków z piaskiem.
  • Zapobiegaj powstaniu paniki – nie przekazuj niepotwierdzonych informacji.

Worki z piaskiem – podstawowe narzędzie do ochrony przeciwpowodziowej

• Usuń wszelki gruz i śmieci z obszaru, gdzie mają być umieszczone worki. Przed położeniem pierwszej warstwy worków (jeśli mamy na to czas) należy zdjąć darń i wykopać rów wiążący zaporę z gruntem o głębokości jednego worka (leżącego) i szerokości dwóch worków.
  • Nie wypełniaj worków bardziej niż do 1/3 (duże worki) do ½ (małe worki) bo zasypane piaskiem do pełna będą bardzo ciężkie i trudno dopasują się do podłoża i pozostałych worków.
  • Nie ma potrzeby związywać końców worka, wystarczy podwinąć otwarty koniec pod spód kiedy je układasz.
  • Układaj worki warstwami, jak ścianę z cegieł, upewnij się, że w każdej kolejnej warstwie worki są przesunięte w stosunku do worków wypełnionych z warstwy poniżej.
  • Ubijaj worki solidnie, aby uniknąć powstania przerw i stworzyć ciasny wał.
  • Układając następną warstwę należy zmienić kierunek układania worków, np. jeśli w dolnej warstwie worki układane były dłuższymi bokami wzdłuż osi zapory, to w następnej warstwie dłuższe boki worków powinny być do niej prostopadłe.
  • Zapora z worków powinna mieć przy podstawie szerokość równą przynajmniej jej trzem wysokościom.
  • Jeśli nie masz piasku użyj glinę, ziemię ogrodową, obornik. Zastępczo możesz użyć poszewek na poduszki lub worków na śmieci.

Po powodzi

• Bądź ostrożny, gdy wjeżdżasz na tereny dotknięte powodzią. Drogi mogą być osłabione i nie wytrzymać ciężaru twojego pojazdu.
  • Zwracaj uwagę na zdrowie i bezpieczeństwo twoje i twojej rodziny. Często myj ręce mydłem w czystej wodzie. Obserwuj najbliższych, szczególnie dzieci – silne emocje związane z zagrożeniem powodziowym mogą być przyczyną depresji i stanów lękowych. Może okazać się konieczna pomoc psychologa.
  • Wyrzuć żywność, która miała kontakt z wodami powodziowymi.
  • Poinformuj odpowiednie służby o zerwanych liniach energetycznych, nieszczelności rurociągu gazowego lub o innych zagrożeniach występujących na twoim terenie.
  • Usuń z domu wodę, muł, błoto i inne osady. Naniesiony muł zawiera duże ilości grzybów i bakterii chorobotwórczych. Przeprowadź dezynfekcję.
  • Odpompuj zalane piwnice stopniowo – około 1/3 pierwotnego poziomu wody dziennie – w celu uniknięcia zniszczenia struktury fundamentów. Pomoże ci w tym Straż Pożarna.
  • Sprawdź, czy budynek nie ma pęknięć. Zasięgnij rady fachowca budowlanego. Nie spiesz się z remontem – poczekaj, aż budynek wyschnie.
  • Dopilnuj, aby instalacje domowe: elektryczne, gazowe i wodno-kanalizacyjne zostały sprawdzone przez specjalistów.
  • Jeżeli byłeś ubezpieczony – skontaktuj się z firmą ubezpieczeniową. Okaż zrobioną dokumentację zdjęciową zniszczeń.
  • Dowiedz się w Urzędzie Miasta czy Gminy gdzie możesz zwrócicie się o pomoc.